niedziela, 30 października 2011

Zdrowe żywienie, czyli zdrowe życie

Autorem artykułu jest Daga 21

      Czy wiecie, że zdrowe, racjonalne żywienie ma ogromny wpływ na nasze samopoczucie? Przypomnijmy sobie ile razy wstajemy od stołu przejedzeni, albo nic  się nam kompletnie nie chce robić po jedzonku. Czy kiedykolwiek zastanawialiście się nad tym dlaczego tak się dzieje?
      Przyczyną takiego stanu  rzeczy jest najnormalniej w świecie obżarstwo i złe łączenie produktów. Nie  łączmy białek z węglowodanami. To naprawdę bardzo zła kombinacja w  posiłku. Nie dosyć, że organizm głupieje, bo nie wie co ma trawić, to  jeszcze dochodzi do tego proces fermentacji nie strawionego pokarmu w  żołądku i jelitach.
      Co zatem jeść? Jak komponować swoje posiłki, abyśmy nie czuli się przejedzeni a pełni chęci do życia i pracy?
     Oto kilka prostych rad:
     Śniadanie: bułka lub chleb z masłem i warzywo lub pełnotłusty biały,  bądź żółty ser, bo te produkty nie zaliczają się do białek tylko do  tłuszczy, a te możemy łączyć z węglowodanami.
    POMIDOR to jest owoc a nie warzywo, wiec starajmy się go jeść osobno  na przykład w sałatce z kiszonym ogórkiem i cebulką. Pyszne połączenie a  nie obciąża naszego organizmu.
     Drugie śniadanie to może być przekąska albo z owoca, albo jakiś batonik np: Snickers, Bounty, Twix itp. Pewnie jesteście zaskoczone drogie czytelniczki i czytelnicy, że można  zjeść batonika. Przecież on ma dużo kalorii... ale tak konkretnie to ile  ich ma? Czy ktoś się zastanawiał nad tym, że organizm do prawidłowego  funkcjonowania potrzebuje cukru? Mózg żywi się cukrem. Pewnie, że w  batoniku jest jeszcze cała masa tłuszczu, więc lepiej zjeść jabłko,  pomarańcze , bądź inny owoc.
    Obiad w tradycji polskiej to wrzucanie w siebie co popadnie bez  zastanawiania się nad konsekwencjami tego jaki taki obiadek ma wpływ na  nasz organizm.    Obiad powinien składać się warzyw i białka np.: surówka z kapusty i  wołowinka duszona, ugotowany kalafior i jajko sadzone, kapusta niebieska  i rolada wołowa, sałatka z ogórków kiszonych i filet z piersi kurczaka  duszony.  Pamiętajmy mięso smażone nie jest tak zdrowe jak duszone. Zawiera  ogromna ilość tłuszczy nie potrzebnych naszemu organizmowi, które  zaśmiecają i osłabiają nasz organizm, a często zawierają substancje  rakotwórcze.
     Kolacja: ostatni posiłek nie powinien być zbyt obfity, ale godzinę  jego spożywania powinniśmy dostosować do pory wstawania. Jeśli wstajemy  późno to i kolacja powinna być stosunkowo późno, jeśli zaś wstajemy  wcześnie rano to kolację zjadajmy nie później niż o godzinie 19-tnastej.  Co zjeść na kolację? Jajko gotowane, pastę serową, surówkę warzywną,  wędlinkę, boczek z warzywami.</p>
---
   Dagmara Spociński dietetykalaika.blogspot.com
Artykuł pochodzi z serwisu <a href="http://artelis.pl/%22%3Ewww.Artelis.pl%3C/a>

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz